Petra Maison

22 november 2018

 -Jag har under en tid haft som mål att ställa ut mina 
alster under temat ”Östgötska Landskap”. Jag är egentligen från Stockholm men gift med en östgöte.

Petra Maison är 45 år och flyttade med familjen till Norrköping för 6 år sedan. Hon har målat på fritiden i hela sitt liv och kommer från en konst- och designfamilj, nästan alla i familjen jobbar med kreativa yrken inom arkitektur, design, keramik och konst.

-I mitt yrkesliv verkar jag som Art Direktor, designer inom kommunikation och produktutveckling samt inredning, berättar hon. 

Något av det viktigaste i livet för Petra är att få tid till måleri. Med ett kreativt jobb finns förhållningsregler som inte finns i måleriet som ju är helt fritt. Petra gillar att vistas i naturen. Hon vill gärna skapa vackra ting.

-Mörker kan också vara vackert, tycker Petra.

Petra har alltid målat, ända sedan hon var liten har det varit en egen lustfylld drivkraft. Hennes största förebild var farmor som bodde i Oxford och var verksam som keramiker och 
konstnär. 

Hon berättar om ett minne från bardommen. 

- Jag sitter på en äng i trakterna kring Oxford och målar av en ruin tillsammans med min största förebild, min farmor. Jag är inte så gammal, kanske 8-9 år. Jag minns att de var en mycket vacker dag och att jag tänkte att min farmor kunde försörja sig på sitt skapande och att det kanske jag också skulle kunna göra och hur underbart det skulle vara.

Hon känner kraft och tillfredställelse när hon målar. Betraktaren ska gärna känna inlevelse, säger hon. 

-Jag har målat mycket i akvarell men det är en svår teknik och för ett tag sedan har jag gått över lite till akryl , undrar faktiskt varför jag inte målat mer i akryl tidigare.

Petra har studerat ”Bild och form” på Forsbergs School of design samt gått flera kurser på Berghs som tex. Typografi, Färglära och ”Idélaboratorium”och hon har kontinueligt gått kvällskurser, mest i akvarell.

Till utställningen har Petra, som ställer ut sina målningar för första gången, målat på ett tema. På frågan varför hon valt det här temat svara hon: 

-Östergötland är ju ett så fantastiskt vackert landskap och landskapsmåleri är min 
favorit även om jag gör annat också. 

Jag håller med om att Östergötland är väldigt vackert och det skall bli spännande att se hennes målningar.

Fotnot: Utställningen äger rum den 8-9/12 och har temat "Östgötska landskap"