Helen Ivars Grape

3 mars 2020

 Helen Ivars Grape

Helen Ivars Grape, född 1974 och uppvuxen i Vikarbyn i Rättviks kommun i Dalarna.

Flyttade till Norrköping för att studera 1998 och bor fortfarande kvar här med sin familj och arbetar numera som produktchef inom hydrologi på SMHI.

-Inspirationen till mitt skapande hämtas från vyerna kring Siljan, somrarna på Orust, Östergötlands natur, arbetet med vatten på SMHI och från de japanska animerade filmerna från Studio Ghibli.

Hur kom det sig att du började måla?

-Jag blir lycklig av att måla och skapa. Jag ser framför mig hur slutresultatet ska se ut och njuter av att arbeta fram det.

Helen älskar att måla fantasifyllda landskap fyllda av vackra varelser, träd och växter som kanske finns i verkligheten eller i fantasin.

-Jag vill att man ska bli nyfiken, glad och kunna drömma sig in i en fantasivärld när man tittar på mina tavlor. Helst skulle jag vilja måla hela väggar från tak till golv med mina fantasivärldar.

Det bästa målarminnet och den roligaste målarperioden var när hon gick medielinjen på Leksands folkhögskola och  drejade och målade tavlor i deras ateljé hela nätterna.

Hon har genom åren konstnärligt arbetat med foto, film, 2D och 3D-modellering, lera, blyerts, akvarell, olja och akryl.

Att testa och lära sig nya saker, umgås med familj och vänner, vara ute i skog och mark och att skapa är viktigt för Helen.

Om sin bakgrund har du som konstnär berättar hon;

-Det var på bildlektionerna på gymnasiet i Mora som jag började måla akvarell på allvar. Gick sedan medieutbildning på gymnasiet i Bollnäs där vi jobbade mycket med foto, datagrafik och tryck. Fortsatte sedan på medielinjen på Leksands folkhögskola där jag jobbade med film, foto, lera och oljemålning. Jag jobbade på reklambyrå under skolloven. Sedan läste jag till civilingenjör i Medieteknik med inriktning vetenskaplig visualisering och grafisk teknik på Linköpings Universitet.

Förutom att hon hade en fotoutställning med bilder från min tid som volontär i Sydafrika när hon studerade i Leksand är detta första gången hon ställer ut sina tavlor. Hon berättar hur ett vad gjort att hon nu ställer ut på My Art Factory.

-Jag hade förlagt mina akvareller och kunde inte hitta dem. Min man Torbjörn tyckte att det var dags att jag skulle visa min konst för allmänheten så vi slog vad om att om jag hittade akvarellerna igen, så skulle jag ställa ut dem. Efter ett år hittade jag dem i en banankartong under en sovsäck i garderoben. Så jag förlorade vadet och ställer därmed ut mina alster. Mycket nöje!

Akvareller ur serien ”Flygande drömmar” av Helen Ivars Grape

Serien heter ”Flygande drömmar” är skapad i tusch och akvarell. Bilderna är tänkta att få oss att drömma oss upp bland molnen och känna oss glada, lekfulla, avslappnade och flygfärdiga.

Titlar ur serien ”Flygande drömmar”:

1.  Magiska trädet

2.  Hej mitt vinterland

3. Slappardag

4. Vattenlek

5. Flygtur

6. Lilla snigel

7. Båttur

Kontaktuppgifter:

E-post: [email protected]

Telefonnummer/Swish: 070-753 10 29