Det är känslorna som styr när Katarina målar.

Suzanne Sjödin - My art factory
16 oktober 2018

-Jag skulle önska att alla människor i den här världen som vi alla lever på får leva under trygga och rättvisa förhållanden, svarar Katarina på frågan om vad som är viktigt i livet.

Katarina Bjuhr är i botten utbildad sjuksköterska men jobbar numera sedan 13 år tillbaka som vårdenhetschef på ortopedmottagningen på Vrinnevisjukhuset.

Katarina är 50 år och den främsta anledningen till att hon mer på allvar börjat måla aktivt är att tiden räckte till nu. Hon är självlärd konstnär och nu är det första gången hon ställer ut sina alster.

-Jag behövde också ett nytt sätt att få uttrycka mig på och det mest naturliga för mig var att måla. Jag har alltid tyckt om att måla och har gjort det mer eller mindre i olika perioder. Började på allvar måla för ca 2 år sedan först i akryl på duk men insåg snart att lägenheten blev för liten för alla tavlor och testade istället på att måla i akvarell.

-När jag målar får jag en känsla av energi som både kan vara fylld av glädje men även sorg och ilska. Jag vill nog främst beröra människor med min konst, känslan betraktaren får oavsett vilken känsla det är… är det jag önskar förmedla. Har jag lyckats beröra betraktaren känslomässigt så har jag lyckats anser jag.

Bra citat och dikter kan påverka henne och ger en stark önskan om att få ner känslan på bild. Namnen på tavlorna har ofta en stark koppling till motivet och känslan. Ibland finns det en dikt till tavlan eller ett citat.

Jag undrar vilka motiv som lockar henne och varför? Katarina beskriver att det finns inga direkta motiv som lockar, snarare är det så att olika händelser i livet lockar till målning.

Just nu målar hon akvarell och hon börjar alltid först med att måla upp det tänkta motivet med blyerts så att det ger en känsla av hur målningen kommer att se ut.  Hon berättar vidare....

-När jag väl börjar måla med akvarellfärgen (vått på torrt) så kan bilden komma att ändras och jag målar dit nya saker i blyerts eller suddar bort delar som ser ut att bli fel.

-Mitt bästa målarminne upplevde jag ganska nyligen då jag målade en akvarell som jag gav titeln ”I trusted you”. När bilden var klar så blev jag otroligt berörd själv av bilden jag skapat och insåg att jag målat en bild av en händelse i mitt eget liv. Det målarminnet blev otroligt starkt eftersom jag från början hade en helt annan målning i huvudet än det som faktiskt fastnade på bladet. 

Hon berättar också att de få målarminnen som hon fick med sin far, som var konstnärar, har haft betydelse.

Vi avslutar med frågan om det allmängiltiga, vad är viktigt för dig i livet? 

-Hälsa och välmående för mig och min familj är viktigt förstås. Att vara en så bra människa man kan gentemot andra är viktigt.

 

Suzanne Sjödin

 

 

”I trusted you”