Akvarell

24 september 2018

Vad är egentligen akvarell? 

Akvarell målas med pigment i kaka eller på tub och vatten. Det finns även pennor och kritor som löses upp med vatten efter att man målat med dem och ger en liknande effekt. Man använder inte vit utan sparar ut det vita i pappret.

Penseln skall kunna hålla mycket vatten, en tjock pensel med en psetsig form tillhör akvarellmålarens grundutrustning. Det kan vara bra med en lång tunn pensel för att göra linjer mm. En platt rakpensel är också ett bra hjälpmedel för att just rama in en yta med raka linjer. 

Akvarellpappret finns i olika grovlek och vikt, 300g är en vanligt och många föredrar att måla på grov gräng. 600g är ett tjockare papper. Papper med fin gräng finns också.  Papper går att köpa i block eller i ark. 

Det finns flera tekniker för att måla akvarell men 1 vanligt sätt är "Vått i vått" . Att måla en bestämd yta kan gå till så att man målar med vatten först och låter färgen "leka i pölen". Man kan även valla färgen (vicka på pappret) så att pigment flyttar sig ut i kanterna.  Att flylla på en redan målad yta som börjat torka med lite mera vatten kan skapa intressanta blomningar. 

Ett annat sätt är "torrt på vått". denna teknik lämpar sig särskilt på papper med grov gräng. färgen fastnar då på de höjda fibrerna i pappret och lämnar lite vitt kvar på övriga ställen. 

Man kan även måla med den ljusaste nyansen först och efter att det torkat kan man måla mörkare nyanser.

Det finns olika sätt att spara det vita, genom att lämna vita ytor, att måla med maskeringsvätska, tejpa ytor som inte skall målas eller måla i efterhand med en täckande vit färg (gouache).

Kända svenska akvarellmålare är Arne Jacobsen och Lars Lerin.